Wednesday, April 8, 2015

Sufi Yusuff Dalang Di Sebalik Serangan Tun Mahathir ke atas Najib?


Oleh: Rakyat Marhaen

Umum mengetahui sejak kebelakangan ini, serangan Tun Dr Mahathir terhadap kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib bukan lagi bersifat dasar atau perkara-perkara yang melibatkan kepentingan umum.

Ini kerana kenyataan beliau akhir-akhirnya ini dilihat semakin melampau seperti ada dendam kesumat apabila ia mula melangkau di luar norma-norma kewarasan seorang negarawan.

Persoalannya apakah motif atau asas yang beliau mahukan? Mengapakah kritikan dan serangan Tun M itu menyentuh isu-isu bersifat peribadi sanggup sehingga mendesak Perdana Menteri meletakkan jawatan, sedangkan Najib dipilih oleh beliau sendiri?

Ramai yang mula menyoal motif sebenar TunM, apakah ia dilakukan kerana sayangkan negara seperti yang didakwa atau hanya sekadar mahu memastikan kelangsung politik individu tertentu?

Tidak kurang juga ada yang mendakwa ia dilakukan bagi menjaga kepentingan 'taikun-taikun' besar yang mula terkesan atas dasar dan pendekatan yang dilakukan Najib. Hasil penelitian yang dilakukan, dalang sebenar di sebalik serangan ini ialah pegawai kepada Tun Mahathir, Sufi Yussuf.
Individi ini dikatakan menjadi orang tengah antara TunM dengan 'taikun-taikun' ini. Beliau menerima sejumlah duit yang dibayar oleh 'taikun-taikun' ini untuk memastikan TunM terus menyerang dan memberikan tekanan kepada Najib.

Penulis turut dimaklumkan, Sufi telah berjumpa dan meminta bayaran dari ahli-ahli perniagaan yang benci dan marah dengan pendekatan Najib bagi memastikan 'Gerakan Membuang Najib' berjalan lancar.

Sufi juga bertindak menyampaikan maklumat 'terpilih' kepada TunM sehingga menyebabkan Tun terkhilaf dalam memberikan pendapat dan kembali diserang oleh kawan dan lawan. Bagaimana inidvidu yang hebat seperti TunM boleh terlepas pandang dalam kes Altantuya?

Paling menarik apabila coretan terbaru yang dimuatnaik di dalam blog TunM juga agak berbeza. Ini kerana mereka yang selalu mengikuti penulisan Tun M sudah pasti dapat melihat perbezaan dari segi gaya bahasa yang digunakan di dalam tulisan tersebut. Benar, Tun M mungkin memberikan kebenaran agar tulisan tersebut dimuatnaik di dalam blog tersebut, tapi ia bukan ditulis oleh beliau sendiri seperti kebiasaanya. (...bersambung)

No comments:

Post a Comment