Tuesday, April 28, 2015

Hampir RM100 Billion Lesap Di Bawah Pentadbiran MahathirNajib Razak, sebagai Perdana Menteri Malaysia kini sedang dikepung oleh bekas orang kuat Umno, Dr Mahathir Mohamad dalam usaha untuk menggulingkan beliau daripada jawatannya.

Mahathir menegaskan kemelut 1MDB, cukai tidak popular Cukai Barangan dan Perkhidmatan, BR1M, jambatan bengkok yang belum dibina ke Singapura adalah semua kegagalan pentadbiran Najib serta senarai panjang aduan terhadap kerajaan BN sekarang.
Tetapi dalam sebuah buku yang diterbitkan tidak lama dulu oleh bekas editor Asian Wall Street Journal, Barry Wain, yang dipanggil “Maverick Malaysia: Mahathir Mohamad in Turbulent Times,” Wain mendedahkan sepanjang tempoh Mahathir menjadi Perdana Menteri, lebih RM100 bilion telah disalahgunakan.

Najib lebih terbuka dan telus berbanding  pemerintahan kuku besi Mahathir di mana beliau menutup perbezaan pendapat dan mengharamkan buku ini sebelum Kementerian Dalam Negeri akhirnya menarik balik larangan pada tahun 2010 untuk membongkar taktik kotor Mahathir.

Sepanjang Mahathir menjadi Perdana Menteri Malaysia, beliau telah menyebabkan kesukaran kepada rakyat yang cuba menghalangnya dan beliau telah memupuk rangkaian kroni serta nepotisme dan memberi sokongan kepada pengampu.

Kebanyakan rakyat Malaysia mudah tertipu serta naif dan berfikir bahawa Mahathir yang membawa pembangunan dan kemajuan. 

Namun apa yang berlaku, Mahathir menyebabkan kerosakan kepada negara hinggakan Abdullah Ahmad Badawi dan Najib terpaksa menyelesaikannya dan dilakukan tanpa iri hati.

Ia adalah kerosakan sebenar yang dicetuskan oleh Mahathir hinggakan kedua-dua penggantinya mendapati sukar untuk menangani tipu daya dan kesilapan Mahathir dalam memupuk rasuah serta pakatan sulit untuk kepentingan tuntutan kepada kuasa besar.

Itu sebabnya, sejak pemergian Mahathir sebagai Perdana Menteri, Pak Lah dan Najib dibebani dengan beban yang berat akibat kerosakan besar dilakukan Mahathir.

Terdapat juga soalan penting, siapa Mahathir yang berani meminta Najib meletakkan jawatan hanya kerana legasi Mahathir kini dicarik-carikkan dan kebenaran buruk pentadbiran beliau mula terungkap. Adakah Mahathir  amat diperlukan?

Ia juga bukan cara betul untuk menyatakan bahawa Mahathir bersalah atas pengagihan saksama kekayaan di negara ini, hingga ke hari ini.

Masyarakat Melayu telah ditipu dengan berfikir bahawa Mahathir sebenarnya mengambil berat tentang kebajikan mereka. 

Kebenaran sebenar ialah Mahathir menggunakan undi Melayu dan menunggang belakang mereka  untuk mengumpul kuasa yang mencukupi bagi menutup mulut pembangkang dan pengkritik.

Dengan senarai panjang kesan kesalahannya, siapakah Mahathir untuk meminta Perdana Menteri yang dipilih secara sah untuk berundur? 

Sudah tiba masanya celoteh karut ini ditamatkan dan kembali membina negara.

Pak Lah dalam proses (sebagai Perdana Menteri) sebelum Mahathir mengeluarkannya dari jawatan dan kini beliau merencanakan langkah sama terhadap Najib ketika Perdana Menteri berusaha untuk mencuba dan membina semula negara di landasan yang adil kepada semua kaum.

No comments:

Post a Comment