Friday, September 9, 2016

Kalau Ikut Data Menteri, Mahathir Bankrapkan Negara 1986 Dulu Lagi


Pendedahan data perbandingan antara KDNK dan Hutang negara sejak 1980 begitu mengejutkan kerana jelas kelihatan disitu, pada 1985 dan 1986 negara ini secara teknikalnya boleh dikatakan sudah bankrap!!

Manakan tidak, hutang saja 103% (1986) dan 101% (1987) melebihi pendapatan, tak bankrap macam mana lagi tu?

Sebagai perbandingan, Greece yang diisytihar sebagai negara bankrap itupun kadar GDP berbanding hutangnya hanyalah sebanyak 92,6%, Mahathir?  Lebih 100%!!

Tapi mentang-mentang tak ramai rakyat yang cerdik macam sekarang, maka Mahathir boleh terlepas begitu saja.  Tambah pulak pada masa itu rakyat negara ini disibukkan Mahathir dengan krisis Memali dan pergolakan politik berikutan perletakan jawatan Musa Hitam - kemudiannya disusuli kekecohan dalam pemilihan UMNO 1987.


Memang cerdik Mahathir mengalihkan perhatian rakyat dan memang dalam hal ini, kehandalan Mahathir tidak siapa menafikan.  Tapi bangga apa, cerdik dengan menipu rakyat?

Kalau data ini tidak betul, kita mahu lihat Mahathir menyaman Menteri yang berkenan, Datuk Rahman Dahlan.  Jika tidak, maka Mahathir perlu meminta maaf kepada rakyat Malaysia kerana membankrapkan negara ini lebih 30 tahun dulu.

Pandai ya, nak menipu saja tahunya.


No comments:

Post a Comment