Friday, January 1, 2016

Hutang 1MDB Selesai, Muhyiddin Dibodoh Mahahir Hidup-HidupRingkasnya, nilai penjualan 60% ekuiti Bandar Malaysia oleh 1MDB kepada Konsortium bersama Iskandar Waterfront City serta firma China, CRCC semalam, penukaran Aset dengan IPIC pada Mei 2015 dan penjualan Edra kepada CGN pada bulan November, adalah sebanyak RM 46 billion.

Hutang 1MDB yang dijadikan isu oleh Mahathir, Muhyiddin dan kuncu-kuncu mereka adalah sebanyak RM 42 billion.

Dengan selesainya pelan rasionalisasi 1MDB ini, berapakah nilai hutang 1MDB sekarang, boleh Mahathir kirakan?

Walaupun hanya semudah RM 46 billion tolak RM42 billion, kita tetap minta Mahathir kiralah pasal dia dakwa dia paling hebat bab ekonomi ni, tiadalah yang lebih hebat dari dia.  

Krisis ekonomi 1997 pun dia dan kuda dia yang selesaikan, bukan tiru apa dibuat kerajaan Argentina yang terlebih dahulu menambat matawang dan nasihat Nor Mohamed Yaakub.


Silap-silap Mahathir akan kata nilai RM 46 billion ini sebenarnya direka, Najib petik dari langit (pick from the sky) angka itu dan semua syarikat yang terlibat dalam transaksi ini tidak wujud.  Tak mustahil tu, Mahathir tahu sajalah, gila.

RM 42 billion tu pun dia boleh kata lesap sedangkan sekarang kita tengok bukan sahaja hutang RM 42 billion itu wujud dan selesai dibayar, malah 1MDB ada untung RM 4 billion lagi.

Paling tak berbaloi Muhyiddinlah, hampir hilang semuanya tapi tetap tak dapat apa, Najib makin kuat, hutang 1MDB selesai, Mahathir tetap kaya.

Tak hairanlah senyap saja Muhyiddin sekarang ni, bodoh!!

2 comments:

  1. Muhyiddin minta kes 1MDB diselesaikan segera. Bila kes ini diselesaikan, dia pun selesailah.

    ReplyDelete
  2. Muhyiddin mana boleh selesai. Kerana takut dengan Mahathir Din pun ajak Piee sama. Sekarang ni siapa pula nak selesai kes Piee.

    Tak pasal2 Piee pun terbedal sama.

    Itu lah tiada pasal cari pasal.

    ReplyDelete