Friday, January 15, 2016

40 Tahun Tun Razak - Mahathir Musnahkan Asas Yang Diletak Almarhum


Negara ini sepatutnya lebih maju dari Singapura kalau Mahathir mengikut panduan yang telah ditetapkan Tun Razak sebelum beliau meninggal dunia.  Atas sebab itulah Tun Razak berpesan kepada Tun Hussein Onn agar mengambil Mahathir sebagai Timbalan kalau sesuatu terjadi kepada beliau.

Apakah asasnya itu?  DEB, pembahagian kek kekayaan negara secara adil dan beberapa lagi.

Tapi setelah Mahathir berjaya menjadi Perdana Menteri dengan 'merampas' kuasa dari Hussein  Onn, apa yang Mahathir buat?  Dia sibuk mengukuhkan kuasanya dan membahagi kekayaan negara di kalangan kroninya.

DEB yang Tun Razak perkenalkan sehingga berjaya merapatkan jurang kekayaan antara miskin dan kaya, bumiputera dan cina, dihapuskan Mahathir pada tahun 1990 untuk digantikan dengan Dasar Pembangunan Negara (DPN).

Walhal jurang kemiskinan antara bumiputera dengan bukan bumiputera masih jauh tapi Mahathir dah hapuskan DEB sebelum ia capai matlamat - 30% bumiputera menguasai ekonomi negara. 

Tak hairan kenapa banyak masalah berlaku bila bercakap tentang jurang kekayaan ini dan terpaksa ditanggung pentadbiran selepasnya termasuk sekarang.  

Mahathir memang Bapa Masalah di Malaysia


No comments:

Post a Comment