Saturday, January 9, 2016

Jawapan Riyani Air Buat Mahathir MaluHanya kerana mahu menjaga kepentingan kroni dan keuntungan di dalam syarikat tambang murah AirAsia, bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir sanggup mempertikaikan pendekatan syariah yang diperkenalkan oleh Riyani Air.

Mahathir baru-baru ini berkata pendekatan konsep syariah yang diperkenalkan oleh syarikat penerbangan tersebut hanyalah untuk mendapatkan keuntungan dengan menggunakan agama Islam semata-mata.


"Sekarang ini, macam-macam benda orang cari keuntungan (dengan) apa yang ditafsir sebagai kehendak Islam.

“Tidak payah (ambil tindakan yang sama seperti Rayani Air). Kenapa kita hendak tunjuk kita ini lebih Islam daripada orang lain,” katanya dalam wawancara eksklusif bersama sebuah portal baru-baru ini.
 
Namun menurut Ketua Pegawai Operasi RIyani Air, Sumar Lee Hashim Lee pendekatan Islamik yang ditanpilkan syarikat itu kerana ia bertepatan dengan imej negara sebagai sebuah negara Islam. 
 
Beliau berkata syarikat penerbangan itu juga cuba untuk membantu orang Melayu dalam mendapatkan pekerjaan.

Menurutnya, pemilik Rayani Air adalah berbangsa India, namun konsep keislaman yang diterapkan itu adalah cetusan idea daripada empat orang kakitangan dalam bidang operasi termasuk beliau sendiri.

“Pakai tudung buat kerja salahkah? Ia sopan, Islam wajib pakai tudung, itu antara ciri-ciri Islam yang kita masukkan (dalam Rayani Air), di Malaysia juga sekarang ini ciri keislaman menjadi satu tarikan dan ia adalah satu kebaikan.

“Bukan nak tunjuk lebih Islam, cuma kita nak penuhi kehendak keislamaan dengan mengetengahkan konsep ciri-ciri Islam dimana kita wajibkan pekerja kita pakai tudung.

“Polisi yang kita buat tu disambut baik, bukan setakat pekerja menyambut baik, malah sekarang ni orang Malaysia semakin ramai memakai tudung,” katanya.

Persoalannya mengapa Mahathir begitu takut dengan pendekatan Islam yang diambil oleh syarikat penerbangan tersebut?

Apakah ini membuktikan Mahathir sebenarnya seorang yang anti-Islam seperti yang sering diwar-warkan sebelum ini?

No comments:

Post a Comment