Sunday, October 19, 2014

Bila Anwar Terdesak, Azmin Pun Dia Buat Tak Nampak

<div align="justify">
PERUBAHAN dalam hieraki kepimpinan PKR baru-baru ini banyak dikaitkan dengan gerakan menyekat pengaruh Timbalan Presiden nya, Azmin Ali dari berkembang lebih jauh dari keadaannya sekarang, terutama setelah Anwar kembali ke sarangnya - di penjara Sg Buloh.

Memanglah kenyataan ini dinafikan Azmin,  itu bukanlah suatu yang pelik sebab agaknya sudah jadi dasar parti itu nafi semua benda tak elok yang dikaitkan dengan parti tersebut. Mahu terbalik gunung kalau dia terus mengaku bahawa perubahan hieraki baru-baru ini memang bertujuan nak sekat pengaruhnya.

Tanya Anwar pun jawapan hampir sama cuma ada tambah bunga-bunga bahasa saja.

Jadi, artikel ini bukan untuk orang-orang ini mengaku atau tidak yang perbalahan dalaman itu sememangnya wujud tapi untuk rakyat menilai bahawa parti PKR ini sememangnya tak sunyi dari perbalahan sesama sendiri, bukan peduli langsung pada rakyat.

Yang pasti, perlantikan Rafizi sebagai Setiausaha Agung PKR jauh dari menyelesaikan pertelingkahan dalaman parti tersebut tapi akan melebarkan lagi perbalahan sesama mereka terutama setelah Anwar masuk ke dalam.

Keinginan Azmin mencabar kerusi Presiden PKR yang tersekat dengan tindakan Anwar mencalonkan dirinya sendiri untuk jawatan itu (sebelum menarik diri dan membuka laluan isterinya untuk menang percuma) membuktikan Azizah bukan masalah pada Azmin.

Kalau Azizah pun bukan masalah pada Azmin, apa lagi si Rafizi, tahap gula - gula getah sajalah - mudah dikunyah, mudah diludah.

Selain itu, tindakan Anwar mencelah dalam pemilihan tempoh hari turut membuktikan hanya Anwar sahaja yang mampu berhadapan dengan Azmin walaupun kalau nak diikutkan, Azmin boleh saja langgar Anwar (seperti dalam krisis MB Selangor), maklum sajalah, semua rahsia Anwar dalam poket dia.

Oleh yang demikian, diakhirnya, langkah terdesak Anwar menempatkan orang kepercayaannya sahaja dalam kepimpinan tertinggi PKR untuk menyekat pengaruh Azmin, akan menemui kegagalan. Yang nyata, bila Anwar ke dalam sahaja, Rafizi, Azizah dan Izzah, boleh mimpi sajalah nak sekat Azmin.

UMNO/BN kalau tak pandai mengambil kesempatan dari pertelingkahan dalaman PKR ini untuk membaiki prestasi sendiri atau memburukkan keadaan dengan mewujudkan gerakan menjatuhkan kepimpinan sedia ada, tak tahulah nak cakap macam mana.

Memang dah bosan jadi kerajaanlah agaknya.
<div>

No comments:

Post a Comment