Thursday, August 20, 2015

JKNMPP Perlu Siasat Dana Politik Sejak Zaman Mahathir


Keputusan Perdana Menteri menubuhkan Jawatankuasa Konsultatif Nasional Mengenai Pembiayaan Politik (JKNMPP) sebagai pembuka jalan kepada mewujudkan undang-undang mengesan sumber dana oleh parti-parti politik, menimbulkan rasa kurang senang Mahathir.

Tak pasti siapa yang minta pendapat dia ini dan wartawan bodoh mana pulak yang menanyakan soalan tersebut.  Tua kutuk itu sedang menyampah dengan Najib kerana tidak membantu kroni-kroninya, lagi nak tanya pendapat dia pasal Najib?  

Buruk buruk sajalah yang keluar.

Dalam keadaan sekarang, Najib sembahyang pun dia kata tak sah!!  Mahathir ni gila, jangan buat main.

Begitupun, jelas disitu Mahathir tidak senang, maksudnya adalah benda yang dibimbangkannya tu.  Mungkin dia takut JKNMPP ini menyiasat penerimaan dana oleh parti-parti politik termasuk ketika dia menjadi Presiden UMNO.

Kemungkinan ini besar sebab pada zaman Mahathir jadi Presiden, dana politik ini adalah benda pantang dan tidak boleh dibincangkan.  Berbilion ringgit dipungut tapi tak siapa tahu kemana dan bagaimana ia dibelanjakan.

Sebab itulah JKNMPP wajar memulakan siasatannya sejauh pada zaman Mahathir menjadi Perdana Menteri.  Biar rakyat tahu betapa celakanya manusia bernama Mahathir Mohammad ini - kalau ada bukti dia pernah menerima dana dari tokey judi.

1 comment:

  1. Tanya juga pada muhyiddin mana perginya 1 billion duit utk Bestari .Net yang gagal tu? Mana perginya ghaib duit tu? Tak kanlah senang2 dia sedekah kat Vincent Tan? Ini kes macam kes kat atas.beri percuma YES tapi haprak.inilah contoh2 terbaik kroni didahulukan pencapaian di capati kan.

    ReplyDelete