Wednesday, August 3, 2016

DoJ: Tukang Report Mungkin Bukan Tapi Dalang Memang Dia


Memanglah bila bercakap dalam konteks lelaki tua umur 91 tahun, bergerak dengan mudah ke sana sini tu bukan sebahagian daripadanya (konteks).

Dalam soal laporan kepada Jabatan Keadilan Amerika Syarikat (DoJ) ini, tidak ada siapa yang mengatakan Mahathir tu pergi sendiri ke Amerika dan membuat laporan.  Yang dimaksudkan ialah Mahathir tu dalang disebalik laporan tersebut.

Manalah masuk akal Mahathir yang nak hadir majlis hari raya dia sendiri pun tak larat tu, pergi ke Amerika dan buat laporan yang membawa kepada saman sivil tu, sudha tentu tak masuk akal.

Laporan ini sama dengan hal-hal lain berkaitan Mahathir - guna proksi/balaci.  Mahathir buat kekayaan guna proksi, membuat cerita sehingga Amerika Syarikat masuk campur dalam urusan negara kita pulak, guna balaci.

Dia sendiri mengelak dari dikaitkan dan nampak suci sepanjang masa.

Sememangnya antara kepandaian Mahathir yang tak selalu dilihat orang ialah memperalatkan orang lain untuk kepentingan dirinya sendiri.  Proksi dan balaci lah yang dimaksudkan ni

Ingat dulu Mahathir pernah kata Yahudi guna proksi untuk memerintah dunia dan membunuh orang Islam bagi pihak mereka?  Sebetulnya Mahathir cakap pasal diri dia sendiri, bukan yahudi walaupun mungkin yahudi ada terlibat dalam gerak kerja yang seperti itu.


No comments:

Post a Comment