Wednesday, May 27, 2015

Suruhanjaya Diraja Menyiasat Penyelewengan Mahathir Patut Ditubuhkan


Semakin hari semakin banyak cerita penyelewengan dana awam yang dilakukan Mahathir Mohamad sepanjang 22 tahun jadi Perdana Menteri, dibongkar banyak pihak. 

Dakwaan arah bunuh orang (BMF & Memali), dakwaan guna duit Petronas macam duit mak bapak dia sendiri, saham MAS nilai murah di arah beli nilai mahal dan sebagainya, mencetus persoalan berapa banyakkah sebenarnya negara ini kerugian sepanjang 22 tahun itu?

Tak sebut lagi nilai penyelewengan yang semakin hari semakin banyak nampaknya.

Banyak pakar ekonomi kata negara ini sepatutnya sama-sama dengan Singapura menjadi maju pada dekad 90-an.  Negara ini sebenarnya banyak wang, bayangkanlah, rugi meniaga forex RM 30 billion tahun 90-an dan dilanda krisis kewangan 1997 pun masih boleh bertahan lagi.

Kayalah tu tapi kenapa tak maju dan kaya macam negara dan rakyat Singapura?

Sebaliknya, yang rapat-rapat dengan Mahathir saja kaya raya.  Kroninya, anaknya dan lain-lain, entah berapa keturunan makan tak habis.  

Cakap pasal itu (keturunan), Suruhanjaya ini juga perlu menyiasat siapakah yang mencetuskan krisis tenaga di negara kita dulu sehingga wujud IPP ini semua.  Perjanjian IPP (sebelum sebahagiannya diambil alih 1MDB) betul-betul berat sebelah dan hanya menguntungkan sebelah pihak.

TNB terpaksa membayar sebanyak RM 19 billion kepada IPP setahun sehingga tidak ada ruang untuk mengurangkan tarif elektrik kepada rakyat.  Nak kekalkan pun tidak boleh. Ini semua perlu dikaji dan disiasat.

Adakah Mahathir yang sengaja mencetuskan krisis tersebut atau bagaimana?  Mahathir doktor, kena ingat tu, dia boleh mengubat penyakit, dia juga tahu macam mana nak bagi sakit.  Ini 'sakit' yang untung zaman berzaman pada dia dan anak-anaknya sebab kroni-kroni belaka yang dapat tu.

Hanya Suruhanjaya Siasatan Diraja saja boleh melakukan semua ini pasal takdak hakim.  Mahathir cukup tak boleh ada hakim ni, dia tau mesti kena punya.

No comments:

Post a Comment