Wednesday, February 8, 2017

Kit Siang 'Mengamuk' Depan Wartawan Demi Selamatkan Mahathir
Penasihat DAP, Lim Kit Siang dilihat mengamuk sakan apabila ditanya wartawan berhubung pendirian beliau berhubung skandal Bumiputra Malaysia Finance Malaysia Ltd. (BMF) dan perdagangan mata wang asing oleh Bank Negara Malaysia (BNM) yang dikaitkan dengan bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad.
Melalui rakaman sidang akhbar yang disebarkan baru-baru ini, Kit Siang ternyata gagal menahan emosinya dengan memarahi wartawan apabila diasak hebat mengenai isu tersebut.

Kit Siang yang juga Ahli Parlimen Gelang Patah turut mencabar wartawan serta mana-mana pihak yang mendakwanya membuat pusingan U berhubung isu BMF dan perdagangan mata wang tersebut supaya mengemukakan bukti.

Paling menarik Mahathir yang ketika itu berada di sebelah Kit Siang hanya duduk dan mendiamkan diri selain memerhati gelagat pemimpin DAP tersebut.

Kit Siang pada era pentadbiran Dr. Mahathir merupakan individu paling lantang mendesak supaya RCI ditubuhkan bagi menyiasat skandal BMF serta perdagangan mata wang, selain menerbitkan dua buku mengenai isu berkenaan.

Namun setelah 'berbaik' dengan Mahathir nada yang dahulunya lantang mempersoalkan isu tersebut mula berubah demi kepentingan politiknya.

Sebagai rekod ketika zaman Mahathir tiada siasatan yang dijalankan terhadap skandal BMF serta BNM yang berlaku, hanya membabitkan perbahasan di Parlimen dan laporan jawatankuasa inkuiri.

No comments:

Post a Comment