Friday, February 10, 2017

Dua Kali Mahathir Terpaksa 'Menyembah' Anwar Untuk Gulingkan Najib


Setelah gagal dalam pertemuan pertama, Tun Dr Mahathir sekali lagi terpaksa menyembah Datuk Seti Anwar Ibrahim untuk merealisasikan hasratnya mengulingkan Perdana Menteri.

Hari ini bertempat di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur, Mahathir terpaksa meluangkan masa selama 45 minit berjumpa dengan seteru politiknya itu.


Dalam perjumpaan itu Mahathir sekali lagi meminta 'perkenan' Anwar untuk membolehkan satu kerjasama dibentuk antara PPBM dan PKR bagi menentang Najib.

Untuk rekod hubungan antara Mahathir - Anwar bergolak apabila bekas timbalan perdana menteri itu dipecat dari jawatannya pada 1998.

Keadaan semakin bertambah buruk apabila Anwar mengetuai pembangkang dan mewujudkan gerakan untuk meminta Mahathir segera meletakkan jawatan sebagai perdana menteri.

Anwar kemudian dikenakan pertuduhan berkaitan rasuah dan meliwat. Beliau dihukum enam tahun penjara pada 1999 berhubung empat tuduhan rasuah.

Beliau dibebaskan pada 2 Sept 2004 setelah hampir enam tahun menjalani hukuman penjara apabila Mahkamah Persekutuan membenarkan rayuannya terhadap sabitan kesalahan meliwat.

Kini, beliau menjalani hukuman penjara lima tahun bagi satu lagi sabitan kesalahan meliwat.

Paling menarik, ramai dikalangan penyokong PKR menyifatkan pertemaun tersebut sebagai usaha terdesak Mahathir untuk memastikan anaknya Mukhriz diangkat sebagai Perdana Menteri.

Mereka turut mendakwa sikap Mahathir yang mehu mengunakan Anwar dan PKR ibarat 'menjilat ludah sendiri.

Malah melalui buku Doktor Umum: Memoir Tun Dr Mahathir Mohamad bekas perdana menteri itu berkata beliau tidak pernah menyesal memecat Anwar sambil menyifatkan keputusan tersebut adalah tepat.

No comments:

Post a Comment