Friday, November 13, 2015

Hapus JAKIM: Mahathir Makin Jauh Dari Agama


Penulis sesungguhnya sangat sedar bahawa kenyataan Mahathir mengenai pemansuhan JAKIM seperti yang dicadangkan Tawfik Ismail, anak bekas Timbalan Perdana Menteri Tun Dr Ismail, telah diputar belit portal berita pembangkang.

Kalau baca Utusan, banyak yang Mahathir sebut dan ulas tentang cadangan Tawfik tu, bab yang Mahathir kata rakyat ada pilihan untuk hapuskan JAKIM (seperti diputar belit pembangkang), adalah sebaris.

Tapi itu salah Mahathir sendiri, siapa suruh dia cakap tak pakai otak? Dah tahu dah puak puak ni hanya tunggu macam mana nak putar belit kenyataan dia, lagi nak cakap macam tu, memang kenalah.

Dalam pada itu, meneliti keseluruhan kenyataan Mahathir, nampak sangatlah bahawa Mahathir pada usia nak menghampiri mati ini, dia semakin jauh dari agama.

Kalau ada agama, Mahathir sepatutnya mempertahankan JAKIM at all cost, bukan lagi bercakap "di tengah-tengah" - JAKIM boleh dihapuskan kalau rakyat mahu ia dihapuskan.


Kepentingan JAKIM kepada orang Islam negara ini sangat besar, tidak ada siapa yang terfikir mahu ia dimansuhkan, Mahathir patut pertahankan itu.

Yelah,  kita tahu kebelakangan ini Mahathir sudah tidak begitu ambil peduli dosa dan pahala (seperti memfitnah Perdana Menteri) sehingga tak endah peranan JAKIM,  tapi itu dia - yang tinggal entah berapa lama lagi hidup di muka bumi ni. Orang Islam di negara ni masih memerlukan JAKIM terutama dalam bab halal haram.

Semoga Mahathir sempat bertaubat.

4 comments:

 1. ko pulak pasti ke ko sempat bertaubat? Pasti ape yg ko tulis nie bkn FITNAH? Berat nak tanggung dosa fitnah nie bang...x tertanggung kat akhirat nti...

  ReplyDelete
 2. Ini bukan fitnah tapi kenyataan yang dikeluarkan dari mulut tawfik....so kalau dia cakap salah dan memutar belitkan kenyataan mahadey....dialah tanggung dosa sebab buat cerita tapi kalau apa yang dia cakap tu betul....memang nauzubillah mahadey ni dah kenapa....cakap macam orang mengong je

  ReplyDelete
 3. Buat pengetahuan saudara, bukan tun m je yg tinggal entah berapa lama lagi....semua makhluknkat bumi ni sebenarnya mmg x tahu berapa lama lagi kita akan tinggal kat muka bumi ni...tun m ni seorang pengkaji dia tahu apa yg dia cakap...sbelum kt slhkn dia, kita tgk diri kita ni kat mane...dia pernah pimpin negara, kita ni pimpin diri n keluarga pun x betul2 lagi. ;)

  ReplyDelete
 4. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete