Monday, February 9, 2015

Cukup-Cukuplah Ulama Politik Di Negara Ini, Mufti Buat Kerja Mufti


Jika seorang Mufti menegur dalam isu politik yang ada hubung kait agama, itu adalah suatu yang tidak menghairankan, biasalah, memang tugas Mufti menjelaskan hal-hal berkaitan yang boleh mendatangkan kekeliruan kepada masyarakat.

Tapi kalau Mufti masuk campur hal politik yang tidak ada hubung kait agama - umpamanya membuat perbandingan antara 2 era kepemimpinan negara, itu kiranya sengaja mencari pasal sebab perbandingan itu berbeza zaman dan keperluan.

Jika nak masuk politik, berhenti dan bertandinglah dalam pilihanraya, kalau menang, tunjuklah hebat mana sangat diri tu dibandingkan dengan orang yang sekarang ini dikritik.  Jangan salah guna kedudukan untuk cakap soal politik.

Kalau hujahnya politik juga sebahagian dari agama, kenapa Mufti tidak bercakap soal teknologi, sains, Matematik atau perubatan yang juga sebahagian dari agama?

Jelasnya disitu, ada satu yang tak kena bila sementara Islam adalah agama yang menyentuh setiap aspek kehidupan, tapi Mufti hanya sentuh bab politik.  
Sepatutnya bila sudah dilantik semula, sewajarnyalah tugas Mufti yang berkenaan ialah mencari jalan bagaimana untuk meningkatkan syiar Islam di negeri dimana dia dilantik Mufti, bukan cakap soal politik yang tidak ada kena mengena dengan bidang tugasnya.

Atau mungkinkah Perlis itu terlalu kecil saiznya sehingga Mufti ada masa untuk merapu tentang politik?

Penulis bagaimana pun berharap kenyataan Mufti yang dikeluarkan sebuah portal pro pembangkang, adalah tidak betul atau dipetik di luar konteks - sama seperti kenyataannya mengenai pakaian kurta yang dipakai Perdana Menteri ketika melawat perayaan Thaipusam di Batu Caves baru-baru ini.

Jika tidak, bersedia sajalah dilabel ulama politik dan dilayan setara seperti mana ulama-ulama jadian dalam parti PAS.

Bimbang kalau itu berlaku, yang berkenaan akan letak jawatan kali kedua dan bagi alasan nak sambung belajar lagi.

No comments:

Post a Comment