Monday, February 19, 2018

Korban Harta Sendiri Untuk Orang Lain, Memang Bukan Style Mahathir


Kita tak seharusnya terkejut dengan tindakan Mahathir meminta derma untuk menghadapi pilihanraya umum yang akan datang, disebalik berbilion harta dia dan anak beranaknya ada - termasuklah harta UMNO yang "dicurinya".

Memang itulah style Mahathir pun, kaya tapi kedekut nak mampus.

Sebaliknya kita terkejut kalau Mahathir atau anak beranaknya korban harta sendiri untuk kepentingan orang lain sebab memang bukan style Mahathir begitu.

Bukan baru ini saja, dari dulu pun memang macam itulah Mahathir.  Masa nak selamatkan syarikat kapal anaknya dulu sekalipun, Mahathir tak guna duit sendiri, sebaliknya duit Petronas.  Itu yang Anwar marah sangat tu dan Mahathir marah Anwar semula sebab mintak RM 2 billion, dapat separuh saja.


Malah ada orang-orang lama kata, falsafah Mahathir dalam berharta ialah, "harta aku harta aku, harta engkau pulak, mungkin harta aku".

Sebab itu walaupun dah kaya raya, Mahathir masih minta derma.

1 comment:

  1. Nak kaya tu tak salah tapi pastikan projek wujud dan berjalan lancar dalam pelaksanaannya.Bila dah kaya pulak dan kaya tu dengan cara yang boleh dipersoalkan duduklah diam-diam agar kekayaan yang diperolehi itu tidak terus dipertikaikan. Setakat pembangkang yang melalak kerajaan boleh buat tak tahu aje tetapi bila yang dah kaya tu buat hal mana-mana kerajaan pun tak boleh nak tutup lagi dah terutama di zaman teknologi moden masa kini. Maklumat di hujung jarilah dikatakan. Ayat mudah" Sendiri mesti mau ingatlah"....

    ReplyDelete