Monday, August 28, 2017

Takde Menteri Keluar Parti Sebab Najib Terer


Marah Mahathir sebab masa Kuli lawan dia tahun 1987 yang dulu, 5 Menteri ikut menyeberang masuk Team B dan kemudian S46, sedangkan masa dia lawan Najib sekarang, seorang Menteri pun tak ikut masuk parti dia atau jadi pembangkang.

Kemudian ini yang dijadikan Mahathir alasan kebebasan bersuara dalam UMNO sudah mati. Itu bukan tanda kebebasan bersuara dah matilah dol, itu tanda Najib ni kuat sampai tidak ada menteri yang nak keluar parti menyokong kau.

Anyway, balik-balik yang Mahathir ulang itulah pertandingan 1987 bukti konon dia terbuka dan orang boleh cabar dia. Hakikatnya pertandingan 1987 tu Mahathir tak sangka akan menang nipis, maka itu, 22 tahun sebagai Presiden UMNO, sekali itulah pun orang cabar Mahathir di kerusi Presiden.

Lepas itu, bila UMNO baru ditubuhkan, tidak ada lagi cubaan nak pertandingan merebut kerusi Presiden sebab syarat kuota pencalonan dan undi bonus yang Mahathir letak, menyukarkan sesiapa pun untuk mencabarnya.

Najib sajalah yang berani buang sistem kuota dan undi bonus tu dan seterusnya buka peluang kepada sesiapa pun untuk bertanding jawatan tinggi mana dalam UMNO.  Fikir sajalah siapa sebenarnya yang lebih terbuka.

No comments:

Post a Comment