Tuesday, July 18, 2017

Mahathir Pengerusi Untuk Elak Harta Dilahap Proksi


Strategi Mahathir mengumpul kekayaan ialah dengan meletak harta dibawah nama orang lain - proksi dan trustees.  Bukti paling jelas sudah tentulah ketika Mahathir menyerah lebih RM 1 billion wang dan harta UMNO ke tangan Paklah sewaktu proses peralihan kuasa tahun 2003-2004 melalui proksinya bernama Nordin Bachik dan Nor Mohamed Yaakob.

Tidak timbul pun persoalan kenapa wang dan harta UMNO tidak dimasukkan ke dalam akaun parti seperti yang Mahathir sibuk persoalkan sekarang.  Dia sendiri pun ketika jadi Presiden UMNO, tidak meletak wang dan harta UMNO dalam akaun parti lagi mau persoal orang lain.

Justeru, amat penting untuk Mahathir dilihat terus relevan dalam politik atau harta-hartanya ini akan lesap dilahap proksi-proksi yang menjaganya.  Kuda-kuda Mahathir yang berbelas ekor di dalam dan luar negara itu, hanya akan jadi daging korban hari raya haji nanti kalau Mahathir diberi jawatan tanpa peranan dalam Pakatan.


Maka itu strategi melantik Mahathir sebagai Pengerusi Pakatan ini adalah strategi serampang dua mata.  Selain membantu DAP agar tidak dilihat menguasai Pakatan kalau dilantik dalam senarai Top 3, ia juga adalah bagi memastikan proksi yang menjaga harta Mahathir tidak berpoya-poya dengan harta tersebut memikirkan Mahathir berkemungkinan mempengaruhi kerajaan - kalau tak sedia ada, yang akan datang.

Begitulah, tua-tua Mahathir tapi kalau bab harta, otaknya sentiasa berjalan.

No comments:

Post a Comment