Friday, March 31, 2017

Mahathir Pembawa Masalah Dari MenyelesaikannyaSudah ada desakan agar Datuk Sri Najib ini diberikan satu penghargaan atas kejayaan beliau menyelesaikan begitu banyak krisis antarabangsa dan tempatan dengan menggunakan pendekatan diplomasi contoh sejak 2014.

Antaranya MH370, MH17, pergolakan di Selatan Filipina yang ada hubung kait dengan Sabah dan terbaru krisis dengan Korea Utara.  Krisis dengan Korea Utara ini adalah yang terbesar sekali sebab kerajaan itu dipimpin oleh orang yang tidak berapa betul fikirannya.

Najib dah tak boleh dibiar terus saja menyelesaikan masalah rumit sebegini tanpa sebarang bentuk penghormatan bagi menghargai kejayaan itu.

Sebagai perbandingan, Mahathir juga mengalami banyak krisis antarabangsa membabitkan negara sepanjang 22 tahun jadi Perdana Menteri.  Dari kes BMF, Memali lesap RM 30 billion di pasaran matawang antarabangsa sehingga kepada kejatuhan ekonomi 1997, semuanya tidak berjaya diselesaikan Mahathir.

Malah, sesetengahnya meninggalkan lebih banyak persoalan dari jawapan.  Contoh macam krisis ekonomi 1997 tu, siapa sebenarnya yang bertanggungjawab sebab dulu Mahathir kata Soros, kemudian bukan Soros pulak dah, jadi siapa dia?

Agaknya sebab itu Mahathir nak sangat kembali aktif semula, sebab dia nak semua persoalan membabitkan hal-hal yang dinyatakan di atas, kekal sebagai soalan sampai bila-bila.

No comments:

Post a Comment