Sunday, February 14, 2016

Mukhriz Berhentilah Memburukkan Perdana Menteri


Fakta 1

Jawatan Kabinet adalah lantikan sepenuhnya Perdana Menteri, asasnya beliau tidak perlu mendapat nasihat atau dinasihatkan oleh sesiapa, kalau beliau rasa individu itu mampu bekerja dalam pasukannya, dia akan dibawa masuk, kalau tidak dia akan ditendang keluar/meletak jawatan.

Sejak pembentukan kabinet pasca PRU13, hanya seorang Timbalan Menteri sahaja meletak jawatan iaitu orang Hindraf, P Wayatharmoorty, yang lain semua kena buang.

Fakta 2.

Mukhriz mendakwa dia dipecat kerana Perdana Menteri tidak senang dengan tindakannya yang suka mengkritik Perdana Menteri dalam pelbagai isu seperti 1MDB dan sebagainya.

Fakta 3

Mukhriz mengakui dia ada ditawakan jawatan Timbalan Menteri (kemudian Menteri Penuh) sekiranya setuju letak jawatan tapi kerana kononnya sayangkan rakyat Kedah, Mukhriz menolak.

Sekarang, bandingkan semua fakta di atas, tanya pada diri sendiri dimana logik?  Benarkan Perdana Menteri tak suka Mukhriz tapi nak lantik dia jadi Menteri? Kalau Perdana  Menteri suka simpan orang yang beliau tidak suka, Muhyiddin tidak akan terbuang.

Macam mana Perdana Menteri nak jadikan dia Menteri kalau betul beliau tak suka Mukriz?  

Kenyataan Mukhriz sebenarnya mengesahkan Perdana Menteri adalah orang baik dan mahu Mukhriz terus kekal relevan, hanya Mukhriz saja yang jual mahal.

Apa yang berlaku kepada Mukhriz sebenarnya ialah, dia memang ditolak UMNO Kedah, kemudian dia terjebak dalam permainan politik bapanya yang anti Najib untuk menutup hakikat kepimpinannya ditolak.

Senang kata, nak jaga ego saja, tak lebih dan tak kurang.

No comments:

Post a Comment